info over whippets en onze combinaties

Tessa Negenman

Auke Hartstraweg 5, 8411 WH Jubbega

Tel. 0516-461771 e-mail: fam.negenman@wrvfriesland.nl

De whippet is een hondenras waarvan de oorsprong niet geheel duidelijk is. Enerzijds denkt men aan een afstamming van de faraohond die naar Engeland meekwam tijdens de Romeinse invasie, anderzijds denkt men aan kruisingen tussen greyhounds, Italiaanse windhonden en terriers. Dat laatste is waarschijnlijker (al zijn er diverse afbeeldingen met honden die op kleine greyhounds lijken gevonden, die dateren uit het Romeinse tijdperk).

Whippets werden voornamelijk gefokt en gehouden door de Engelse mijnwerkers en werden ingezet voor de konijnenjacht. Deze mensen vormden indertijd de allerarmste bevolkingsgroep in de Britse samenleving en zo kreeg deze 'working class' ook vlees op tafel. Toen dat verboden werd, ging men onderlinge wedstrijden organiseren. De whippet kan in enkele seconden een snelheid van 55 km/u bereiken. Hij is de enige windhond met een goede neus, die hij ook gebruikt om te jagen. De whippet is bovendien een ren- en gezinshond.

Uiterlijk

Bij reuen varieert de schouderhoogte van 47 tot 51 cm en bij teven van 44 tot 47 cm. De vacht, die in alle kleuren is toegestaan, is fijn, kort en dicht. Wit met gestroomde of gele platen of vlekken, zwart, zwart met wit, blauw, geheel gestroomd en beige met een donker masker zijn de meest voorkomende kleuren. Ze zijn sierlijk en slank, gespierd en ze hebben een diepe borstkas; ze zijn gebouwd als de gestroomlijnde perfectie van kracht, snelheid en balans.

De whippet heeft met zijn korte beharing weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende als u zo nu en dan de losse en dode haren uit de vacht borstelt. Sommige exemplaren hebben aanleg voor tandsteen, maar door ze regelmatig wat te kauwen te geven, kunt u dit probleem voor een groot deel voorkomen. Hou de nagels kort.

Eigenschappen

De whippets zijn aanhankelijk en aanhalig, intelligent, maar niet supergehoorzaam, vrolijk, vreedzaam, speels, onafhankelijk en soms waaks. Whippets zijn over het algemeen erg lief voor kinderen, maar de meesten zijn niet overmatig gesteld op vreemden. Bezoek zal in de regel bijna altijd worden aangekondigd. Het ras gedraagt zich erg vreedzaam in het gezelschap van andere honden en zoekt zelden ruzie. De neiging om achter alles aan te jagen wat snel wegvlucht, is hem aangeboren. Een huiskat waaraan de whippet gewend is, zal echter met rust gelaten worden.

De whippet is, zoals eerder gezegd, een windhond en dat betekent dat zijn hele bouw op rennen en jagen is ingesteld. Het is dan ook niet vreemd dat dit ras ontzettend veel beweging nodig heeft.

(Bron: Wikipedia)

 

Saenhaja stambomen